HACCP

HACCP

Sistem menadžmenta bezbednosti hrane

HACCP standard sertifikat sertifikacija Srbija

HACCP standard će Vam pomoći da neprestano nadgledate bezbednost hrane u Vašoj organizaciji i da njome kontinuirano upravljate. HACCP sistem predstavlja značajan alat za unapređenje biznisa i procesa, koji će učiniti proizvod bezbednijim za potrošače.

Analiza rizika i kritične kontrolne tačke (HACCP, na engleskom „Hazard Analysis and Critical Control Point“) predstavlja sistemski preventivni pristup za bezbednosti hrane, koji se odnosi na fizičke, hemijske i biološke opasnosti, kao i na preventivni postupak kojim proizvođač posmatra, vrši kontrolu, identifikuje i analizira izvesne kritične tačke u proizvodnji hrane, kako ne bi došlo do njihove kontaminacije.

Kao najbolje prakse koje su u potpunosti usklađene i ispunjavaju sve kriterijume izdate od strane „Codex Alimentarius Commission“ (CAC), utvrđena od strane Svetske zdravstvene organizacije i Prehrambeno-poljoprivredne organizacije Ujedinjenih nacija, HACCP standard ima suštinsku važnost prilikom ispunjavanja svih nacionalnih i međunarodnih propisa u vezi sa bezbednošću i ispravnošću hrane. Pogodan je za primarne i sekundarne proizvođače jednako koliko i za prerađivače i za mnoge kompanije koje se bave ovom delatnošću i može predstavljati ključ njihovog uspeha pri plasiranju svojih proizvoda na tržište. Ponekad pogrešno oslovljen kao HASAP standard ili HASAP sertifikat suštinski predstavlja logičan pristup ka zaštiti proizvoda kroz uvođenje mera opisanim u nastavku.

HACCP sistem predviđa uvođenje mera radi postizanja bezbednog proizvoda kao što su:

  • Tehnički preduslovi na objektu poput upotrebe perivih površina na podu (keramika, epoksi smole, sanitarnih lajsni i slično), zidovima, radnim površina i svim drugim mestima u okruženju gde se rukuje sa hranom
  • Higijenski minimum kroz održavanja svih površina, alata i mašina i drugih sredstava za rad
  • Uspostavljanje dokumentacije za kontrolu HACCP sistema
  • Sertifikacija HACCP sistema radi kontinualnog  unapređenja i održavanju – HACCP inspekcija

Svaka organizacija koja u svoje poslovanje pokrene uvođenje HACCP standard stiče mogućnost postizanja sertifikata kojim pokazuje da ispunjava sve domaće i međunarodne propise po pitanju bezbednosti hrane i u isto vreme stiče mogućnost da na lakši i efikasniji način proširi svoje poslovanje na širem tržištu.

BENEFITI

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom

Pružanjem poverenja i razumevanjem ključnih aspekata u procesu sertifikacije grade se stabilni i prijateljski odnosi koji čine potporu za napredak u poslovanju.

  • icon Ispunjavate zahteve zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor
  • icon Povećate konkurentnost Vaše organizacije na tržištu
  • icon Steknete poverenje pri ugovaranju kod kupaca i finalnih potrošača
  • icon Olakšate dalje usavršavanje buduća sertifikacija kompleksnijih standarda poput ISO 22000, IFS, BRC i FSSC 22000

POVEZANI STANDARDI