OK RECYCLED

OK RECYCLE

Sistem ponovne upotrebe proizvoda recikliranjem iskorišćenih proizvoda

OK RECYCLE Sistem ponovne upotrebe proizvoda recikliranjem

OK RECYCLED predstavlja sistem ponovne upotrebe proizvoda recikliranjem iskorišćenih proizvoda. Prikazom količine recikliranog materijala u proizvodima jasno promovišemo odgovorno ponašanje prema životnoj sredini čime se ovakvi proizvodi bolje plasiraju na lokalno i EU tržište.

Sertifikacija OK RECYCLED standarda podrazumeva prikaz sledljivosti recikliranih materijala kako bi se predstavila količina recikliranog sadržaja u proizvodu i potvrdila kroz sertifikaciju. Ovaj standard predviđa kontrolu svih faza počevši od nabavke sirovine, proizvodnje pa sve do distribucije krajnjem korisniku. OK RECYCLED standard je primenljiv za bilo koju vrstu materijala (npr. plastika, aluminijum, tkanine, papir i drugi) i proizvoda za koji se koristi reciklirani materijal tokom proizvodnog procesa (papir za štampanje, boje, aluminijumske folije, pakovanje itd.). 

Kada je u pitanju plastika, koja je najrasprostranjeniji materijal koji se može reciklirati, OK RECYCLED je primenjiv za sve vrste plastike (PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS, itd.) kroz ceo lanac snabdevanja, pre nego što konačni proizvod stigne do krajnjeg potrošača.

Statistike govore da se svega 2% ukupnog otpada u svetu reciklira. Povećanje zakonskih mera na globalnom nivou dovode do velikih izmena na tržištu, što podrazumeva povećanje cena osnovnih sirovina. Zahtevi ovog tipa postavljaju izazove proizvođačima da promene pristup ka iskorišćenju prirodnih resursa i okrenu se ka ponovnom korišćenju postojećih materijala. Direktive EU zahtevaju da proizvođači plastičnih boca u svom finalnom proizvodu do 2025 godine imaju minimum 25% recikliranog materijala u sebi, a do 2030 godine minimum 30%.

Veliki broj kompanija na domaćem i stranom tržištu svakako već koristi određeni procenat recikliranog materijala bilo koje vrste u svom proizvodu, a nije u mogućnosti da to naglasi. Iz tog razloga ovaj standard pruža mogućnost upoznavanja korisnika sa sadržajem procenta recikliranog materijala u Vašem proizvodu. Sertifikacijom OK RECYCLE standarda, našim partnerima obezbeđujemo potvrdu o posvećenosti ka očuvanju zaštite sredine, imajuću u vidu upotrebu svetski prepoznatog TUV AUSTRIA OK RECYLED logoa na proizvodu. Time se direktno šalje poruka kupcima o transparentnosti i kvalitetu upotrebljenih recikliranih materijala. Ovaj sertifikacioni logo omogućava prozvođačima da prikažu procenat recikliranog materijala u njihovom proizvodu u rasponu od 1-100%. OK RECYCLED standard ne zahteva specifična laboratorijska ispitivanja, bazira se na reciklaži neopasnog otpada i prilagođava se postavljenoj zakonskoj regulativi države u kojoj se sertifikuje. 

Prednosti prilikom sertifikacije OK RECYCLED:

  • Lakše dopiranje do krajnjeg korisnika
  • Usaglašenost sa zakonskom regulativom u oblasti zaštite životne sredine
  • Jeftinije sirovine, očuvan kvalitet proizvoda i bolji plasman na tržištu
  • Lakši pristup prodaje na EU tržištu

Upotrebom sekundarnih sirovina se ne umanjuje kvalitet i performanse proizvoda, upotrebom modernih tehnologija, ispunjavaju se zahtevi krajnjih potrošača koji vode računa o poreklu materijala, a ujedno se doprinosi povećanju svesti o mogućnostima i načinima reciklaže otpada. Zakonska regulativa u našoj zemlji je prilagođena regulativi EU i već se sprovode aktivnosti na primenjivanju i usaglašavanju zakonskih Akata koji će olakšati međunarodnu saradnju, a ujedno i na očuvanju naše okoline.

Prikazom količine recikliranog materijala u proizvodima jasno promovišemo odgovorno ponašanje prema životnoj sredini čime se ovakvi proizvodi bolje plasiraju na lokalno i EU tržište.

BENEFITI

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom

Pružanjem poverenja i razumevanjem ključnih aspekata u procesu sertifikacije grade se stabilni i prijateljski odnosi koji čine potporu za napredak u poslovanju.

  • icon Prepoznatljiviji brend na tržištu
  • icon Bolji imidž u zajednici
  • icon Pristup fondovima za podršku proizvođačima
  • icon Povećanje svesti o reciklaži otpada

POVEZANI STANDARDI