GRASP

GRASP

GRASP - Global GAP

GRASP sertifikat Global GAP GRASP standard sertifikacija Srbija

Ideologija Global GAP koncepta kao dobre poljoprivredne prakse pored bezbednosti proizvoda i zaštite životne sredine obuhvata i ljudski faktor kao jedan od bitnih aspekata ovog standarda. Upravo se u okviru Global GAP-a razvio poseban modul koji ima u fokusu socijalne elemente u pogledu bezbednosti, zdravlja i dobrobiti radnika. Predstavlja dobrovoljni modul koji se bazira na proceni rizika i socijalnih praksi na poljoprivrednim gazdinstvima, tačnije kako postupate sa svojim radnicima.

GRASP se javlja kao dodatak Global GAP-a i ne može se samostalno implementirati ili sertifikovati, već samo kao proširenje postojećeg Global GAP standarda. GRASP u svakom trenutku možete uvesti u vas sistem ukoliko vec posedujete Global Gap sertifikat. Preporuka je da se provera vrši isti dan kada i za Global GAP, u trenutku kada su radnici na polju i obavljaju svoje redovne aktivnosti.

Ispunjenost zahteva GRASP-a se evidentira u formi izvestaja koji se objavljuje u bazi podataka na zvaničnom sajtu Global GAP-a i validni su godinu dana. Sertifikat za ovaj modul se ne izdaje, već upravo izveštaj zamenjuje standardni sertifikat. Izveštaj se sastavlja na osnovu ispunjenosti 11 tačaka/kriterijuma koje se proveravaju kod svakog poljoprivrednog proizvođača. Naš ovlašćeni GlobalGAP ocenjivač kroz razgovor sa radnicima prolazi kroz ove tačke i ispituje uslove rada u kojima radnici rade u pogledu zdravstvenih i bezbednosnih uslova i usaglašenost sa pravnim i zakonskim procedurama zemlje gde se provera vrši.

S obzirom da se pravni i zakonski uslovi od zemlje do zemlje razlikuju samim tim i GRASP zahtevi variraju u skladu sa ovim. Svaka zemlja ima usvojen zakon o radu i zapošljavanju gde su propisani uslovi u pogledu starosne granice, radnog vremena, minimalne zarade po učinku, godišnjem odmoru, materinstvu, zaradi i naknadi i sl. GRASP je tu da proveri usaglašenost i ispunjenost ovih odredbi sa zakonom od strane poslodavca.

Cilj ovog modula je takođe da obezbedi da radnici obavljaju svoje aktivnosti u bezbednim i zdravim uslovima, da su ispoštovani ugovori u pogledu osnovnih odredba zakona o radu i da ne dolazi do zloupotrebe radne snage ni na koji način.

GRASP je široko prihvaćen od strane brojnih Evropskih trgovinskih lanaca koji od svojih dobavljača traže posedovanje ovog modula.

Posedovanje GRASPa pomaže proizvođačima da uspostave dobar sistem socijalnog upravljanja u svom poslovanju i da zaštite jedan od svojih najvažnijih resursa – svoje zaposlene.

GRASP BENEFITI

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom

Pružanjem poverenja i razumevanjem ključnih aspekata u procesu sertifikacije grade se stabilni i prijateljski odnosi koji čine potporu za napredak u poslovanju.

  • icon Fokus na bezbednost, zdravlje i dobrobit radnika
  • icon Usaglašenost sa pravnim i zakonskim odredbama
  • icon Veće zadovoljstvo radnika
  • icon Poboljšanje imidža

POVEZANI STANDARDI