SCC

SCC/SCP

Sistem menadžmenta sertifikacije bezbednosti i zdravlja radnika i organizacije

SCC sertifikacija sertifikat Srbija

SCC standard je („Safety Certificate Contractors”) međunarodni standard za bezbednost, zdravlje i zaštitu životne sredine za izvođače kao i njihove podizvođače, koji pružaju svoje usluge i izvode radove na lokaciji klijenta.

SCC standard je prvobitno razvijen kako bi proizvođači zaštitnih kaciga pojačali svest o bezbednosti, smanjivanjem broja nezgoda pri izvođenju radova. Nakon toga je dodatno razvijen SCC standard kako bi se osigurala veća bezbednost na gradilištu, zdravlje ljudi i zaštita okoline čime se obezbedilo bolje i sigurnije radno okruženje. Istovremeno SCC standard predstavlja značajan metod za unapređenje poslovanja i procesa koji će povećati kvalitet saradnje sa klijentima.

Prvobitno je potrebno izvršiti obuku radnika i obezbediti SCC sertifikat za radnike koje se dele u dve kategorije:

  • Kategorija A18 Rukovodioci – vođe određenih zanatskih radova i usluga na gradilištu
  • Kategorija A17 Izvršioci – Radnici koji izvode određene zanatske radove i usluge

SCC standard za organizacije je takođe obavezan zahtev pri izvođenju aktivnosti na gradilištima u EU. Stoga su razvijene različite kategorije sertifikacije SCC prema kompleksnosti i zahtevu klijenta i veličine organizacije. Organizacije mogu biti SCC sertifikovane prema kategorijama:

  • SCC* – ograničen sertifikat za manje kompanije do 35 zaposlenih koje ne angažuju usluge podugovarača
  • SCC** – neograničen sertifikat za kompanije sa preko 35 zaposlenih sa kompleksnijim izvođenjem radova
  • SCCP – sertifikat koji podrazumeva bezbedan rad u naftnoj industriji

Uz sertifikaciju radnika se izdaje i SCC pasoš koji se obeležava prilikom obavljanja i izvođenja radova i usluga. SCC pasoš može pokrivati građevinske radove, montaže, zavarivanje, elektro radove, održavanje objekata i pogona, pružaje usluga u oblasti građevinarstva, hemije, prerade nafte i gasa i druge.

Od izuzetne važnosti su bezbedni radni uslovi koji su osnovno ljudsko pravo i primer dobrog poslovanja a poboljšanje uslovima rada mogu smanjiti mogućnost nezgoda i naknada koje nastaju. Stoga, sve više kompanija uvode stroge uslove vezano za bezbednost na radu i time eliminišu rizike na radnom mestu.

Sertifikat SCC dokazuje zainteresovanim stranama da organizacija vodi brigu o zdravlju njihovih radnika i time čini bezbednije gradilište na lokaciji klijenta, štiti reputaciju i omogućava da su SCC radnici sertifikovani kao i sertifikovana SCC organizacija prilikom izvođenja radova i usluga.

BENEFITI

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom

Pružanjem poverenja i razumevanjem ključnih aspekata u procesu sertifikacije grade se stabilni i prijateljski odnosi koji čine potporu za napredak u poslovanju.

  • icon Izvođenje radova bilo gde u EU i lakša saradnja sa zapadnoevropskim kompanijama
  • icon Identifikuju i upravljaju trenutnim i budućim pretnjama po bezbednost i zdravlje na radu
  • icon Obučeni i sertifikovani SCC radnici
  • icon Postavljanje kontrole radi merenja i održavanja konstantne bezbednosti i zdravlja na radu

POVEZANI STANDARDI