Sertifikacija Global GAP standarda je dobrovoljna potvrda za proizvođače i zadruge koje žele da dokažu da su njihovi proizvodi bezbedni kao i da se korišćenjem modernih tehnologija i tehnika umanje štetni uticaji na životnu sredinu uz povećani prinos i bezbednost proizvoda.
GlobalGAP standard ima sistematičan pristup u dobroj poljoprivrednoj praksi i ima za cilj smanjenje upotrebe pesticida i đubriva pri kultivaciji voća i povrća koje je namenjenu za ljudsku upotrebu. Global GAP standard obuhvata različite kategorije sertifikacije u poljoprivrednoj proizvodnji. Modul za Global GAP standard Voće i Povrće (Global GAP Fruits and Vegetables) je najšire primenjena kategorija Global GAP standarda. Primenljiva je za sve proizvođače poljoprivrednih proizvoda poljoprivrednih gazdinstava i zadruga.
Poljoprivredni proizvođači se mogu sertifikovati u dve opcije:
- Opcija 1: individualni proizvođač prijavljuje svoje gazdinstvo/kompaniju, hektare i poljoprivredne proizvode i nakon uspešne sertifikacije, stiče Global GAP sertifikovan proizvod stavlja u promet na trište.
- Opcija 2: grupa proizvođača (npr zadruge i udruženja) prijavljuje se glavni predstavnik grupe i sva gazdinstva/proizvođači u okviru grupe, zajedno sa svim poljoprivrednim proizvodima i ukupnim hektarima. Nakon uspešne sertifikacije samo glavni predstavnik grupe može prodati proizvod i staviti ga u promet na tržištu. Broj poljoprivrednih proizvođača u okviru grupe nije brojčano ograničen.
Global GAP standard pomaže proizvođačima da unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju u smislu sledljivosti, rasadnog materijala, zaštite zemljišta, primene pesticida, navodnjavanja, zaštite od štetočina i zaštite bilja. Primenom svih najboljih praksa u pomenutim oblastima proizvođač utiče na efikasniju primarnu proizvodnju i uštedu sa povećanjem prinosa i sigurnog plasmana proizvoda.
Na evropskom tržištu i kod svih većih trgovinskih lanaca sa robnom markom je obavezan Global GAP sertifikat prilikom prodaje voća i povrća. Ključni cilj Global GAP organizacije je ideja da svi poljoprivredni proizvođači dostignu vrhunski kvalitet proizvoda i procesa prilikom čega je naglašena zdravstvena bezbednost proizvoda, zaštita životne sredine kao i dobrobit radnika.
Osnove za uvođenje i sertifikaciju GlobalGAP standard slično kao i kod drugih standarda se zasnivaju na analizi rizika i proveri sistema. Stoga, sertifikacija Global GAP standarda se može uraditi u kombinaciji sa BRC i IFS standardima koji takođe sadrže zahteve vezano za bezbednost hrane.