ISO/FSSC 22000

ISO/FSSC 22000

Sistem menadžmenta bezbednosti hrane

ISO FSSC 22000 Sistem menadžmenta bezbednosti hrane

ISO 22000 je prvi međunarodni standard za upravljanje bezbednosti hrane koji definiše zahteve za organizacije u celom lancu proizvodnje i prometu hrane, kako bi se osigurali bezbedni proizvodi za krajnjeg potrošača. Razvijen je u saradnji FSSCa (The Foundation for Food Safety Certification) i Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).

Sertifikacija ISO 22000 integriše zahteve HACCP sistema i ISO 9001, ali takođe ISO 22000 standard podrazumeva predviđanje i analizu velikog broja spoljnih faktora i opasnosti koji, ne samo što mogu da ugroze bezbednost hrane, već mogu negativno da utiču i na proizvodni proces, finansije preduzeća i zaposlene.

Primenjiv je na sve učesnike u lancu snabdevanja hranom. To uključuje i dobavljače neprehrambenih proizvoda i usluga, kao što su proizvođači opreme i ambalaže pa i davaoce logističkih usluga.

Za razliku od ISO 22000, standard FSSC 22000 je sertifikaciona šema priznata od GFSI – Global Food Safety Initiative (Globalna inicijativa za bezbednost hrane). FSSC 22000 standard koristi ISO 22000 kao zahtev za sistem upravljanja, ali sadrži i dodatne zahteve, uključujući preduslovne programe (PRP) ili univerzalne procedure koje se koriste za kontrolu radnih uslova u fabrikama hrane i specifične zahteve FSSC 22000 kako bi se obezbedili doslednost, integritet i upravljanje sistemom bezbednosti hrane.

Globalno tržište i kretanje prehrambenih proizvoda van nacionalnih granica stvorili su potrebu za standardima bezbednosti hrane te sertifikat FSSC 22000 i ISO 22000 osigurala sigurnost u stabilnim globalnom lancu snabdevanja hranom.

 

ISO 22000 i FSSC 22000 pomažu organizacijama da identifikuju opasnosti po bezbednost proizvodnje ali i utiče na bezbednost i kontrolu samih proizvoda.

BENEFITI

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom

Pružanjem poverenja i razumevanjem ključnih aspekata u procesu sertifikacije grade se stabilni i prijateljski odnosi koji čine potporu za napredak u poslovanju.

  • icon Poboljšanje bezbednosti hrane i kvaliteta proizvoda
  • icon Jačanje zaštite i poverenja potrošača
  • icon Obezbeđene poslovnih prilika u inostranim robnim markama
  • icon Zaštita od potencijalnih

POVEZANI STANDARDI