TISAX

TISAX

Trusted Information Security Assessment Exchange

TISAX je sistem bezbednosti informacija u automobilskoj industriji.

TISAX je sistem bezbednosti informacija u automobilskoj industriji. VDA-Nemačko asocijacija automobilske industrije je uspostavila skup bezbednosnih zahteva i prezentovala u ček listi VDA ISA (ISA – Information Security Assessment). TISAX standard se zasniva na zahtevima VDA Procene informacionih bezbednosti (ISA) i kompatibilan je sa ISO 27001. VDA ISA se sastoji od bezbednosnih modula u vidu ček lista za TISAX Information Security, TISAX Data Protection, TISAX Prototype Protection.

 

Proizvođači originalne opreme (OEM) sarađuju sa više kompanija prilikom proizvodnje i distribucije svojih proizvoda, a kako bi pojednostavili proces proizvođači bi često morali da dele poverljive informacije. Ukoliko poverljivi podaci nisu efikasno zaštićeni, razmene duž lanca snabdevanja mogu izazvati gubitke, manipulacije ili krađu poslovnih podataka. Shodno tome, proizvođači originalne opreme (OEM) zahtevaju da njihovi dobavljači i partneri, uključujući marketinške i prodajne organizacije, implementiraju TISAX i time izgrade pouzdan sistem bezbednosti informacija a to dokazuje TISAX sertifikat koji može biti obavezan čak i pre sklapanja ugovora.

Implementacija TISAX se može obaviti u nekoliko nivoa bezbednosti u zavisnosti od zahteva kupca i potrebe zaštite podataka. TISAX Nivo 1 podrazumeva samo ocenjivanje i najniži nivo bezbednosti u pogledu zahteva. TISAX Nivo 2 podrazumeva proveru od strane TISAX akreditovanog sertifikacionog tela i ispunjenje zahteva sa visokim stupnjem jednom u 3 godine dok Nivo 3 podrazumeva najviši nivo bezbednosti koji se proverava na godišnjem nivou

Zauzimanje proaktivnog pristupa temi informacione bezbednosti ima smisla u savremenom poslovanju, bez obzira na industriju u kojoj poslujete. Ako vaš OEM još uvek nije precizirao koja se TISAX oznaka od vas očekuje, dobra je ideja identifikovati koji je neophodan nivo bezbednosti. Sertifikacija TISAX omogućava da bićete spremni za sve buduće zahteve bez potrebe dupliranja provera od strane kupaca.

Sertifikacija TISAX potvrđuje da je sistem upravljanja bezbednošću informacija kompanije u skladu sa definisanim nivoima bezbednosti.

BENEFITI

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom

Pružanjem poverenja i razumevanjem ključnih aspekata u procesu sertifikacije grade se stabilni i prijateljski odnosi koji čine potporu za napredak u poslovanju.

  • icon Ušteda vremena i troškova izbegavanje dupliranja provera
  • icon Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom
  • icon Poboljšana zaštita poverljivih podataka
  • icon Sticanje konkurentske prednosti i otvaranje novih mogućnosti

POVEZANI STANDARDI