IFS

IFS

Internacionalni standard za bezbednost hrane

IFS standard Srbija sertifikacija sertifikat

IFS je međunarodni standard za bezbenost hrane namenjen za proizvođače hrane. IFS (International Featured Standards) je deo GFSI (Global Food Safety Initiative) i fokus IFS standarda je na bezbednosti i kvalitetu procesa i proizvoda.

IFS (International Food Standard) je objedinjeni standard kvaliteta i standard bezbednosti hrane, razvijen sa ciljem da proverava kompetentnost proizvođača hrane po pitanju bezbednosti i kvaliteta. IFS standard su usvojile pretežno robne marke velikih trgovinskih lanaca (Metro Group,  Lidl,  Delhaize group, Auchan, Carrefour Group, EMC – Groupe Casino, Edeka, Rewe Group, Aldi, Leclerc, Monoprix, Picard Surgelés, Provera (Cora and Supermarchés Match), Système U, COOP, CONAD i Unes), pa ga tako, u ovom trenutku, primenjuje 9 od 10 najvećih evropskih maloprodajnih brendova, koji rade zajedno na njegovom unapređenju i prilagođavanju tržištu. Prema kodeksu trgovinskih lanaca, svi proizvođači ili trgovci brendiranom hranom moraju imati sertifikat IFS

U svojoj osnovi struktura IFS je usaglašena sa standardima ISO 9001 kao i HACCP, i zasniva se takođe na dobroj proizvođačkoj praksi (Good Manufacturing Practice) i dobroj higijenskoj praksi (Good Hygiene Practice).   Stoga uvođenje IFS standarda se obavlja na isti način sa primenom dodatnih zahteva IFS. Nakon kompletne primene svih zahteva organizacija se prijavljuje za sertifikaciju IFS kod akreditovanih sertifikacionih tela IFS kao što je TUV AUSTRIA.

IFS sertifikat se izdaje na 1 godinu što znači da se svake godine obavlja sertifikaciona provera svih zahteva. Imajući na umu da IFS organizacija konstantno radi na unapređenju zahteva IFS događa se česta izmena verzija i dopune dodatnih zahteva IFS koja organizacija treba da ispunjava svake godine.

Fokus IFS standarda je na bezbednosti i kvalitetu procesa i proizvoda.

BENEFITI

Jačanje poverenja u kompanije sa TISAX sertifikatom

Pružanjem poverenja i razumevanjem ključnih aspekata u procesu sertifikacije grade se stabilni i prijateljski odnosi koji čine potporu za napredak u poslovanju.

  • icon Sertifikacija IFS smanjuje troškove internih i eksternih provera korišćenjem jedinstvenog standarda
  • icon Sertifikacija IFS podržava kontinuirano poboljšanje kroz nadzor i predloge za poboljšanja
  • icon Povećanje reputacije organizacije, snaga brenda i poverenje u kvalitet
  • icon Iskazivanje opredeljenosti za isporuku bezbedne hrane i dobrog kvaliteta

POVEZANI STANDARDI