Kako TISAX utiče na automobilsku industriju Inter Cert

TISAX

Učestalost razmene podataka i poverljivih informacija u automobilskoj industriji je u velikom porastu. U razmeni informacija sa licima van organizacije, obezbeđenje sigurnosti komunikacije sa podizvođačima i dobavljačima kao i zaštita prototipa proizvoda je cilj TISAX standard . U tu svrhu 2016. godine Nemačko udruženje automobilske industrije (VDA) uvelo je Trusted Information Security Assessment Exchange certification. Ispunjenje zahteva ovog standarda je obavezni zahtev OEM kompstandard i igra ključnu ulogu u IT uslugama koje se pružaju u automobilskoj industriji.

Trusted Information Security Assessment Exchange standard zasniva se na zahtevima VDA Procene informacionih bezbednosti (ISA). VDA ISA se sastoji od bezbednosnih modula u vidu ček lista za TISAX:  Information Security, Data Protection i  Prototype Protection.

Istraživanje ISA VDA o bezbednosti informacija i odnosima sa dobavljačima direktno je povezano sa ISO 27001, iako moduli za zaštitu prototipova i zaštitu privatnih podataka neznatno prevazilaze opseg ISO 27001.

Prilagođavanje organizacije standardu definisanom od strane VDA ISA rezultira sledećim prednostima. Prvi je aktivno upravljanje rizicima organizacije i smanjenje ranjivosti. Članovi TISAX-a uzajamno poštuju dobijene ocene i deluju u okviru jednakog nivoa zaštite podataka, što smanjuje smetnje tekućih provera (OEM audit). TISAX certificate pruža procene bezbednosti informacija od strane provajdera revizije u skladu sa VDA standardima i pomaže u izbegavanju suvišnih provera od strane kupaca.

Krajnji cilj svake kompanije je sklapanje novih ugovora. U tom slučaju audit dokazuje zrelost organizacije i efektivnost implementiranog sistema upravljanja bezbednošću informacija. Članstvo u ENX portal-u omogućava nesmetano sklapanje ugovora sa postojećim i potencijalnim kupcima.

U poslednjih 10 godina automobilska industrija sve više stavlja akcenat na pitanje informacione bezbednosti. Naročito se vodi računa o zaštiti prototipova i detalja tehnoloških procesa. Postoji sve veći pritisak na tržištu da se kompanije sertifikuju u skladu sa ovom vrstom standarda.

Više detalja o sistemu bezbednosti informacija u automobilskoj industriji možete pročitati na našoj stranici: https://icert.rs/standards/tisax-standard-srbija-sertifikacija-sertifikat-cena/