ISO/TS 22163 IRIS Sertifikacija Srbija

ISO/TS 22163 – IRIS sertifikacija

IRIS – međunarodni standard železničke industrije razvijen je od strane UNIFE (Udruženje evropske železničke industrije) sa ciljem da postane opšte priznat sistem za proveru kvaliteta dobavljača voznih sredstava, prateće opreme i komponenti. Na snazi je od 2006. godine i primenjuje se širom sveta.

2017. godine objavljen je kao ISO Tehnička specifikacija. ISO/TS 22163 zasniva se na zahtevima ISO 9001 (sistem menadžmenta kvalitetom) i dopunjen je specifičnim zahtevima železničke industrije odnosno apsektima kao što su upravljanje projektima, inicijalno uzorkovanje, RAMS (pouzdanost, pristupačnost, odrivost i bezbednost), troškovi životnog ciklusa. Poseban fokus stavljen je na integrisanje lanca snabdevanja.

Primenljiv je na kompanije koje se bave proizvodnjom i/ili projektovanjem i/ili održavanjem voznih sredstava i sistema signalizacije: proizvođače opreme, sistem integratore, operatere ili poslovne partnere.

ISO/TS 22163, zajedno sa pravilima IRIS sertifikacije od 1. maja 2020. godine, čini osnovu za IRIS proceduru usaglašenosti i odgovarajući sertifikat.

Značaj ISO 22316  sertifikacije se ogleda u njenim prednostima, a zasnovana je na sličnim standardima kvaliteta kao i vazduhoplovnoj i automobilskoj industriji i ima za cilj izbegavanje višestruke revizije sistema upravljanja. Krajnji kupci saglasni su da neće vršiti proveru sistema kupca-dobavljača u slučaju da su kompanije sertifikovane po IRIS-u.

Ovaj standard postaje osnovni zahtev kako bi organizacija postala dobavljač u oblasti konstrukcije šinskih vozila i komponenti.

Kompanije koje su sertifikovane prema ISO 22163 standardu navedene su u UNIFE bazi podataka koja predstavlja važnu i i korisnu informativnu platformu kupcima koji traže potencijalne dobavljače.

 

Benefiti IRIS sertifikacije:

–  Upravljanje projektima

–  Upravljanje celokupnim lancem dodatne vrednosti

–  Poboljšanje pouzdanosti, dostupnosti, sigurnosti, upravljanja troškova životnoh ciklusa

–  Poverenje u održivost ugovornih odnosa

–  Sistemski razvoj kompanije u celini.

–  Smanjenje troškova

–  Povećanje efikasnosti

–  Povećanje konkurentnosti

 

Po uspešnom završetku sertifikacije kompanije mogu zahtevati i dobijanje ISO 9001 sertifikata, gde osim naknade za sam sertifikat nema dodatnih troškova.

Kada govorimo o bezbednosti u železničkom sektoru, zavarivanje je važan proces za garantovanje istog u javnom prevozu.

Kako bi se garantovala maksimalna bezbednost železničkih voznih sredstava, Evropski komitet za standardizaciju je izdao tehnički standard za projektovanje, proizvodnju i održavanje železničkih vozila i njihovih komponenti, u vezi sa metalno zavarenim vozilima EN ISO 15085. Detaljnije o ovom standardu imaćete priliku da pročitate u nekom od naših narednih postova.