Pravilnik o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2

Energetski pasoš za automobile

Pravilnik o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 iz novih putničkih vozila počeće da se primenjuje od 24.12.2022. godine u Republici Srbiji. To zapravo znači da novi automobili koji se prodaju u RS moraju imati informacije o energetskoj efikasnosti i ekonomičnosti potrošnje goriva.

Donet je na osnovu Zakona o klimatskim promenama, čiji je cilj uspostavljanje sistema kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte na isplativ i ekonomski efikasan način, čime se doprinosi dostizanju neophodnih nivoa emisija GHG, kako bi se izbegle klimatske promene na globalnom nivou, kao i nepovoljni uticaji na okruženje.

Prodavac koji stavlja u promet model novog putničkog vozila dužan je da na prodajnom mestu, o svom trošku, na jasno vidljiv način postavi, odnosno izloži oznaku o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 tog vozila. Oznaka o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 treba da bude postavljena na najviše 50 cm levo od prednjeg bočnog stakla vozila.

Takođe, prodavci i distributeri dužni su da obezbede sav promotivni materijal u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama, odnosno sav promotivni materijal mora da sadrži podatke o zvaničnoj potrošnji goriva, emisiji CO2 i drugih zagađujućih materija modela vozila na koje se odnosi.

Zabranjeno je dovođenje u zabunu potencijalnih kupaca korišćenjem oznaka, natpisa ili simbola koji upućuju na potrošnju goriva ili emisiju CO2.

Dobavljači putničkih vozila moraju najkasnije do 31. decembra tekuće godine u elektronskom obliku Agenciji za bezbednost saobraćaja poslati listu modela svih novih vozila koje prodaje na teritoriji Republike Srbije sa podacima na propisanom obrascu.

Agencija za bezbednost saobraćaja objavljuje na svojoj internet stranici:

1) listu svih modela novih putničkih vozila koji se u toku godine prodaju u Republici Srbiji, sastavljenu po azbučnom redu marki putničkih vozila sa podacima o potrošnji goriva i emisijama CO2

2) listu deset modela novih putničkih vozila sa najekonomičnijom potrošnjom goriva, poređanim prema rastućim vrednostima specifičnih emisija CO2 za svaku vrstu goriva

 

Dostupnost podataka o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 iz određenih vozila omogućava potrošaču da se informiše i donese dobru odluku za sebe i životnu sredinu pri kupovini ili uzimanju na lizing novog putničkog vozila.

 

Koristan link: https://www.abs.gov.rs/sr/vozila/podaci-o-ekonomicnosti-potrosnje-goriva-i-emisijama-co2